The call for papers for JIA Madrid 2024 XV Jornadas de Jóvenes en Investigación Arqueológica, is open! We are co-organising one session.
Deadline 21 April 23:59 UTC+2
Please submit your abstracts to: s5decampoaciudad@gmail.com
Languages accepted: Catalan, Spanish, Basque, Galician, Portuguese and English.
Organisers:
- Sergio Badenes Placencia.
Grup d’Investigació en Arqueología del Paisatge (GIAP), Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) - Antoni Corrales Soberino.
Grup de recerca Mirades sobre la Mediterrània a l’antiguitat (MIRMED), Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) - Arnau Lario Devesa.
Universitat de Barcelona
Abstract:
Session 5. From the countryside to the city. Food production, exploitation of natural resources, and artisanal activity in Roman Hispania (2nd century BCE – 5th century CE)
In any ancient society, as well as today, economic development is a vital factor for its functioning. Food production (grains, wine, oil, or preserved goods) was undoubtedly the most important economic driver, but other elements such as mining or forestry exploitation and artisanal activity (metallurgy, glass, ceramics, or bone) were essential for daily life both in rural and urban settings. Craftsmanship and productive activities constitute a fundamental element in the analysis of societies in Antiquity, as they provide a clear representation of their economy and its impact on society and the landscape.
The main objective of this session is to address Roman productive economy through the plurality of methodological approaches that exist today in archaeological discipline. The session aims to focus on Roman Hispania, taking the geographical framework of the Iberian Peninsula as a whole, including urban and agrarian contexts, which cannot be understood without each other. Regarding the chronological framework, it aims to encompass the entire Roman period in the Iberian Peninsula, from the 2nd century BCE to the 5th century CE. The Republican or conquest period is also included, as it is vital to see how economic activities evolve with the process of Romanization.
Proposals related to the following themes are welcome in this session:
- Production and transformation of food in rural areas (grains, wine, and oil)
- Fishing, livestock farming, and related food activities (preserved goods, garum production, meat processing)
- Exploitation of natural resources (mining, forestry, quarrying)
- Urban and rural artisanal production (ceramics, metallurgy, bone industry, glass, goldsmithing, tanning)
This session presents the study of production, transformation, and sale of both food and goods from different scales (from micro to macro) and disciplines (landscape archaeology, residue analysis, bioarchaeology, archaeometry, zooarchaeology, urban topography, material studies, etc.).
In this way, we aim to bring researchers from different academic backgrounds into contact to generate a dialogue about the various ways of studying ancient economy, from which we hope new ideas and interesting proposals will emerge.
Keywords: Economy, city, countryside, craftsmanship, transdisciplinarity, Roman Hispania.
Original abstract in Spanish:
SESIÓN 5. Del campo a la ciudad. Producción de alimentos, explotación de recursos naturales y actividad artesanal en la Hispania romana (s. II a. C.- V d. C.)
En cualquier sociedad antigua, como en la actualidad, el desarrollo económico es un factor de vital importancia para su funcionamiento. La producción de alimentos (cereales, vino, aceite o salazones) era, sin duda, el motor económico más importante, pero otros elementos como la explotación minera o forestal y la actividad artesanal (metalurgia, vidrio, cerámica o hueso) eran esenciales para la vida cotidiana tanto en el mundo rural como en el urbano. La artesanía y las actividades productivas constituyen un elemento fundamental en el análisis de las sociedades en la Antigüedad, puesto que nos brindan una representación clara de su economía y su impacto en la sociedad y en el paisaje. Esta sesión tiene como objetivo principal abordar la economía productiva romana mediante la pluralidad de enfoques metodológicos que existen hoy en día en la disciplina arqueológica. Se ha querido enfocar la sesión a la Hispania romana, tomando como marco geográfico el conjunto de la península ibérica, incluyendo contextos urbanos y agrarios, los cuales no se pueden entender el uno sin el otro. Respecto al marco cronológico, se ha querido englobar toda la época romana a la península ibérica, entre los siglos II a.C. y V d.C. Se incluye también el período republicano o de conquista, ya que es de vital importancia ver cómo evolucionan las actividades económicas con el paso de la romanización. Son bienvenidas en esta sesión propuestas relacionadas con las siguientes temáticas:
- Producción y transformación de alimentos en el ámbito rural (cereales, vino y aceite)
- Pesca, ganadería y actividades alimentarias derivadas (salazones, producción de garum, procesamiento cárnico)
- Explotación de recursos naturales (minería, silvicultura, cantería)
- Producción artesanal urbana y rural(cerámica, metalurgia, industria ósea, vidrio, orfebrería, curtidos)
Esta sesión presenta el estudio de la producción, transformación y venta tanto de alimentos como de bienes desde distintas escalas (de micro a macro) y disciplinas (arqueología del paisaje, análisis de residuos, bioarqueología, arqueometría, arqueozoología, topografía urbana, estudios de materiales, etc.). De este modo, queremos poner en contacto investigadores de distintos trasfondos académicos para generar un diálogo sobre las distintas formas de estudiar la economía antigua, del que esperamos que surjan nuevas ideas e interesantes propuestas. Palabras clave: Economía, ciudad, campo, artesanía, transdisciplinariedad, Hispania romana.