Cultivating Knowledge: Deciphering the Seeds of the Past to Plant the Future

(Català a continuació)

Would you like to be an archaeobotanist for a day? Join us this Sunday afternoon at the “Festa de la Ciència 2023” in Barcelona!

  • When? Sunday, June 11th, from 5:05 pm to 5:45 pm
  • Where? Rambla de Prim, Barcelona
  • What? Workshop recommended for 8-12-year-olds

Cultivating Knowledge: Deciphering the Seeds of the Past to Plant the Future
Did you know that from something as small as a seed, we can learn what our ancestors cultivated and ate? Discover the Mediterranean diet in ancient times through archaeobotany! We will sift through the sand, examine things under a magnifying glass, and search for clues left by archaeological remains. This workshop explores biodiversity and food, taking us back to the Bronze Age and the Iron Age.

Activity Description

The main focus of this activity is to introduce the science of archaeobotany in general, and specifically the discipline of carpology. As part of the International Year of the Millet, we want to promote an archaeological research project that studies cereal cultivation in ancient times, helping us reflect on the importance of cultural elements in food and agriculture.

The project “The Aegean ‘Dark Ages’ Revisited,” led by Dr. Alexandra Livarda (Ramón y Cajal researcher at the Catalan Institute of Classical Archaeology), investigates agriculture during the Bronze Age and the Iron Age in ancient Greece through the analysis of various types of charred seeds found in Mediterranean sites. This workshop adapts this knowledge for an audience aged 8 to 12, with accompanying adults also welcome to participate.

Through experimentation and manipulation of 3D reproductions of archaeological remains using tools and instruments commonly used in archaeology, children will get an idea of the crops and typical foods of ancient times, as well as the agricultural techniques employed (such as irrigation and field fertilization).

Specifically, the workshop aims to achieve two main objectives:

  • Familiarize participants with the types of cereals consumed in ancient times and relate them to their perception of current cereal consumption. Through the activity, children can establish similarities and differences between their diet and that of the past, and learn how and when new foods were introduced into the Mediterranean diet. Special emphasis will be placed on millet, exploring its history, uses, and significance as a cereal.
  • Convey the value and importance of archaeology in the study of biodiversity in ancient times. Knowledge of the past contributes to a better understanding of future challenges. By experimenting and presenting the ‘Dark Ages Revisited’ project with various supporting materials, the workshop aims to highlight the applications of archaeological science in designing public policies, improving natural resource management, and advocating for biodiversity and food security.

Vols ser arqueobotànic per un dia? Acompanya’ns aquest diumenge a la tarda a la Festa de la Ciència!

  • Quan? Diumenge 11 de juny de 17.05 a 17.45h
  • On? Rambla de Prim, Barcelona
  • Què? Taller recomanat per a 8-12 anys

Conreem el coneixement: desxifrant les llavors del passat per plantar el futur
Sabies que a partir d’una cosa tan petita com una llavor podem arribar a saber què conreaven i què menjaven els nostres avantpassats? Descobreix com era la dieta mediterrània en l’antiguitat de la mà de l’arqueobotànica! Remenarem la sorra, mirarem amb lupa i buscarem les pistes que ens deixen les restes arqueològiques. Un taller sobre biodiversitat i alimentació que ens endinsa en l’edat del bronze i l’edat del ferro. 

Descripció de l’activitat

El tema central de l’activitat dona a conèixer la ciència de l’arqueobotànica, en general, i la disciplina de la carpologia, en particular. Amb motiu de l’any internacional del mill volem difondre un projecte de recerca arqueològica que estudia el conreu de cereals en l’antiguitat i ens ajuda a reflexionar sobre la importància dels elements culturals en l’alimentació i l’agricultura. 

El projecte The Aegean ‘Dark Ages’ revisited, dirigit per la Dra. Alexandra Livarda (investigadora Ramón y Cajal a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica) investiga com era l’agricultura a l’edat del bronze i del ferro a l’antiga Grècia, a partir de l’anàlisi de diversos tipus de llavors carbonitzades trobades en jaciments de la Mediterrània. La proposta de taller adapta aquest coneixement a un públic de 8 a 12 anys i que també podran seguir les persones acompanyants. 

Mitjançant l’experimentació i la manipulació de reproduccions en 3D de restes arqueològiques amb eines i instruments propis de l’arqueologia, els nens i les nenes es podran fer una idea de quins eren els conreus i aliments típics de l’antiguitat, així com les tècniques agrícoles que s’aplicaven (com la irrigació i la fertilització dels camps).

En concret, els objectius del taller són principalment dos: 

  • Donar a conèixer els tipus de cereals que es consumien a l’antiguitat i posar-los en relació amb la visió que tingui el públic sobre el consum actual d’aquests aliments. Mitjançant l’activitat, els nens i les nenes podran establir semblances i diferències entre la seva dieta i la del passat, i saber com (i quan) es van introduir nous aliments a la dieta mediterrània. Es posarà un èmfasi especial al mill i s’explorarà la seva història, els usos i la importància d’aquest cereal.
  • Transmetre el valor i la importància de l’arqueologia en l’estudi de la biodiversitat en l’antiguitat. El coneixement del passat contribueix a una millor comprensió dels reptes del futur. Mitjançant l’experimentació i l’exposició del projecte ‘Dark Ages Revisited’ amb diversos materials de suport es donaran a conèixer les aplicacions de la ciència arqueològica en el disseny de polítiques públiques, la millora de la gestió de recursos naturals o la defensa de la biodiversitat i la seguretat alimentària.

Projects:

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Tags: , ,